Visst är graffiti en konstform

2011-09-20 07:13:05
I samband med Umeå Folkets hus 25-årsjubileum i helgen gästade Riksteatern Umeå med ”Art of the Streets – on tour 2011”. ”Art of the Streets” är ett gatukonstkonvent som Riksteatern har satt på hjul och turnerar runt i landet med. En 14 meter lång turnébuss och en mobil vägg för alla att måla på fanns på plats under helgen i Umeå. Det anordnades även workshops och föreläsningar med några av landets mest kunniga graffitiexperter.

I samband med Umeå Folkets hus 25-årsjubileum i helgen gästade Riksteatern Umeå med ”Art of the Streets – on tour 2011”.
”Art of the Streets” är ett gatukonstkonvent som Riksteatern har satt på hjul och turnerar runt i landet med. En 14 meter lång turnébuss och en mobil vägg för alla att måla på fanns på plats under helgen i Umeå. Det anordnades även workshops och föreläsningar med några av landets mest kunniga graffitiexperter.
Med var även en av Sveriges främsta graffitikonstnärer genom tiderna – Ikaroz.
Han är verksam både i stadsrummet och på gallerier och museer. Ikaroz är verksam i Stockholm men kommer ursprungligen från Umeå. Han var till exempel med och grundade crewet Norrlands Guld.

Art of the Streets har aktualiserats debatten om graffiti som konst eller klotter.
Det är för mig självklart är graffiti en konstform.
Samhället måste vara öppet för nya konstformer och ungdomskulturer. Umeå har haft en laglig graffitivägg på I20-området. Den har dock kritiserats av både Lennart Holmlund (S) och Anders Ågren (M) med en märklig motivering att graffiti skulle vara en inkörsport till droger och kriminalitet.
Nu sitter Socialdemokraterna i Umeå och filar på en kommande policy för graffiti. Förhoppningsvis är den samlade socialdemokratin smarta nog att inse värdet av denna konstform.
Umeå är kulturhuvudstad 2014 och självklart måste grafittin
vara en del i Umeå 2014.

länk till artikel


Webbyrå & webbdesign - Argonova Systems