Vill använda tunneln till graffiti

2013-02-01 08:27:44
Graffitimålare i Umeå vill använda gamla gångtunneln vid järnvägsstation till laglig graffiti tills den stängs för gott. Kulturchefen Fredrik Lindegren är positiv till idén.

I Umeå finns ett enda ställe där graffitimålare kan måla lagligt utan risk för repressalier. Det handlar om betongväggarna på I20-området. Men att ta sig dit möter hinder.

- Det går inte att ta sig ut till I20-området eftersom vägarna är oplogade, säger en av graffitimålarna som kallar sig Karl.

- Det finns inga pengar avsatta i kulturnämndens budget för plogning, säger Lars Sahlin, biträdande kulturchef i Umeå.

Tillfälligt laglig vägg

I brev till både VK och Umeå kommun föreslår graffitikonstnären Karl att den numera avstängda gångtunneln vid järnvägsstationen skulle kunna fungera som en tillfällig laglig graffitivägg fram till att tunneln stängs för gott till våren. Karl vill för VK:s läsare inte avslöja sitt efternamn.

- Tunneln skulle kunna användas tillfälligt. Jag tror att det skulle leda till mindre klotter på stan. Som det är nu så finns det ingenstans vi kan måla. I20-området är ett skämt. Den enda väg som är oplogad går till de lagliga väggarna, säger Karl.

Fredrik Lindegren, kulturchef i Umeå, tycker idén är spännande.

- Tunneln ligger bra till och nära stan, men jag vet inte om den är möjlig att öppna den för graffitimålare, säger Fredrik Lindegren.

Karin Israelsson, gatu- och parkchef i Umeå, har tagit del av brevet från Karl men hon ser ingen möjlighet att tunneln skulle kunna öppnas.

”Kommer för sent”

- Frågan har väckts för sent. Vi kommer att stänga och fylla igen tunneln för gott till våren. Kanske så tidigt som i april. Problemet är att vi har haft flera olyckor med halka i tunneln. Skulle vi öppna den för allmänheten igen så riskerar vi fler olyckor, säger Karin Israelsson.

Att bara hålla tunneln öppen för graffitimålare är enligt henne inte praktiskt genomförbart.

länk till artikel


Webbyrå & webbdesign - Argonova Systems