"Varför har ingen stoppat dem?"

2011-11-08 21:54:27
Ett gäng i Frölunda sätter skräck i sina skolkamrater och förstör för stora belopp med sitt klotter. - Varför har ingen stoppat dem? undrar David och William, som båda fått stryk av gänget många gånger.

Lärare vid skolan i Frölunda har misstänkt att det omfattande klottret har kopplingar till skolans elever och att det är samma barn som polisanmälts för misshandel av David och William.

- Ta en promenad runt Ruddalen och titta på alla lyktstolpar, väggar och dagis, så kommer du att se, säger en lärare.

 

All kriminalitet, inklusive skadegörelse i form av klotter, som inleds före puberteten bäddar för en brottslig karriär. Särskilt om barnen samtidigt är våldsamma.

- Är man också då polisanmäld för misshandel redan på mellanstadiet är prognosen ännu sämre, säger Sven Granath, kriminolog och forskare vid Brottsförebyggande rådet.

Mot den bakgrunden borde gängets beteende vara en larmsignal för samhället.

 

För grundskolorna i Göteborg finns ett forum i varje stadsdel, SSPF, där sekretessbelagda frågor öppet kan diskuteras under tystnadsplikt. I forumet medverkar socialtjänst, skola, polis och fritid.

Men där har aldrig frågan om höstens klotter diskuterats eftersom skolans rektor inte hade det misstänkta sambandet klart för sig förrän GP ringde och ställde frågor.

- Nej, några sådana signaler har jag inte fått, säger hon.

 

Men nu har David och Williams föräldrar lagt pusslet och larmat.

Deras söner går alltså i årskurs sex i Västra Frölunda. Pojkarna har regelbundet under mellanstadiet blivit slagna av skolkamrater.

- Värst utsatt har David varit och William har blivit indragen när han försökt försvara honom, berättar Davids mamma Åsa.

Under hösten har David och Williams jämnåriga plågoandar också börjat klottra – och det mycket. Även David och William fick frågan om de ville vara med, men tackade nej.

Någon månad senare blev de slagna på skolgården. Den här gången så allvarligt att deras föräldrar polisanmälde fem skolkamrater för misshandel.

David blev strax därpå slagen vid ytterligare ett tillfälle. Han och William stannade då hemma en period för att de var för rädda att gå till skolan.

 

Vad tycker du om de vuxna i skolan?

- Det är som om de inte bryr sig. Den finns bara en som är med och hjälper till på mötena. Hon är jättesnäll, de andra gör ingenting, säger David.

 

Vad tycker du att skolan ska göra?

- Jag tycker att de som slår oss inte ska få gå på samma skola. Om en av dom inte kommer till skolan så är den andre skitschysst. De måste vara tillsammans för att det ska hända något.

Även för William tar det emot att gå till skolan.

 

Hur tycker du att de vuxna i skolan sköter sig?

- Inte så bra. På rasterna tycker jag de ska skynda sig och hjälpa till när de bråkar. Men det finns inte så många vuxna ute och de stannar kvar på samma ställe hela tiden.

 

Det har blivit lugnare i skolan men gängets klotter fortsätter.

En onsdag lyser berget blått bakom det bostadsområde där familjerna bor. Klottergängets märke finns också på byggnader, lyktstolpar, berg och asfalt längs gångstigen genom Ruddalen.

Samma dag är Hans Ahlqvist, säkerhets- och fastighetssamordnare i stadsdelen, ute för att fotografera skadegörelsen för att göra polisanmälan.

- Här är extremt mycket klotter, säger han.

Så sent som häromdagen blev David och William vittne till hur två i gänget klottrade i omklädningsrummet i samband med gymnastiken.

Den ene klottrade medan den andre filmade.

- Tänker ni skvallra nu? frågade klottrarna.

 

En av pojkarna i gänget slutade medverka i trakasserierna direkt efter händelsen på skolgården och har till och med gått emellan sedan dess.

Hans pappa vill inte kommentera sonens beteende men säger så här till GP:

- Jag har ansvar för mitt barn utanför skolan men i skolan är det lärarnas och rektorns ansvar att ha kontroll över vad som händer. Men det finns för många barn i klasserna och lärarna är för få.

länk till artikel


Webbyrå & webbdesign - Argonova Systems