Väktare vittnar om lagöverträdelser

2011-11-14 10:20:22
VITTNEN. Nu berättar före detta väktare på vaktbolaget CSG, som SL och Stockholms stad anlitar, om företagets metoder i jakten på graffitimålare. CSG bedriver enligt de tidigare anställda systematiskt civil spaning, för ett spaningsregister och använder brottsprovokation – allt i strid med lagen.

Förra veckan kunde SvD avslöja hur polisen fabricerat siffror om antalet gripna i samband med Riksteaterns gatukonstkonvent Art of the streets, och hur väktare från företaget CSG brutit mot lagen genom att spana civilt på graffitimålande ungdomar. Väktare måste ha uniform när de arbetar.

Nu berättar flera före detta anställda på CSG, oberoende av varandra, om hur företaget arbetar. Alla ger en samstämmig bild av systematiska lagbrott för att sätta fast klottrare, sanktionerade från företagsledningen, under uppdragen för SL och Stockholms stad.

Anders jobbade i över tre år på CSG i en operativ position och slutade tidigare i år.

Artikeln fortsätter...

–När jag hämtade ut min utrustning första dagen fick jag veta att det är lämpligt med en enfärgad tröja att ha över uniformen för att dölja att det stod väktare. Precis vid ingripanden skulle man ta av sig plagget så att det såg ut som man haft uniform hela tiden. Man arbetar nästan uteslutande civilt, säger Anders.

Enligt honom, och de andra tidigare anställda som SvD talat med, använde CSG även civila hyrbilar som byttes ofta för att de inte skulle bli igenkända.

Han berättar om spaningsuppdrag som sträcker sig långt bortom väktares befogenheter.

–Om vi gripit en person brukade vi kolla legitimation. Sedan placeras folk utanför hans port och följer honom dag och natt, ibland upp till två veckor, tills han gör en ”tag” och grips. Då bjöds det på tårta, det var ganska osmakligt.

Topplistor över hur många klottrare som varje anställd gripit ska även hetsa fram ren brottsprovokation.

–Jag vet att det resulterat i att väktare ställt fram pennor och sprejburkar på tunnelbanan och väntat på att folk ska använda dem, säger Anders.

 

Vad gäller saken?

Riksteatern arrangerade i somras det internationella graffitikonventet Art of the streets, som väckte stor kontrovers. Stockholms stad stoppade reklamaffischerna eftersom de ansågs bryta mot stadens nolltoleranspolicy mot graffiti och klotter.
Under hösten tog Riksteatern konventet på Sverigeturné. I oktober kunde SvD avslöja att klottergruppen vid Stockholmspolisen skickat brev till polisdistrikt runt om i landet och varnat dem från konventet.
Förra veckan avslöjade SvD att polisens uppgifter om att 16 personer greps på bar gärning för klotter under Art of the streets var fabricerade. Bara ett fall kunde knytas till konventet.

De tidigare anställda uppger också att det hos CSG finns ett hemligt spaningsregister med bland annat personnummer, adress, foto och uppgifter om umgängeskrets på gripna personer – ett olagligt dataregister.

Personalomsättningen på CSG är stor. Många väktare har precis gjort sin militärtjänstöring.

–Jag har själv varit ute på regementen och rekryterat. Man vet att en stor del av dem kommer att vara arbetslösa. Det är inte svårt att hitta personal som har den militära naiviteten, de är vana att ligga och spana i elva timmar i minusgrader och kissa i en flaska, säger Anders.

En av dem som anställdes av CSG direkt efter militärtjänstgöringen är Peter, som för ett år sedan hoppade av jobbet.

–Det känns fel att ett bevakningsföretag som ska upprätthålla lagen bryter mer mot den än klottrarna själva. Det är dumt när klottrare förstör, men man kan stoppa dem den lagliga vägen, säger han.

Peter berättar hur de på internutbildningen fick instruktioner om att låta gärningsmännen klottra ostört innan de grips.

–Man vill inte ta dem förrän de är helt färdiga, för att få upp skadeståndsbeloppen. Man kunde ligga hela natten i en sovsäck under kamouflagenät med en kikare, säger Peter.

Flera tidigare anställda berättar också hur de uppmanats att ljuga i polisförhör.

–Efter ett gripande snackar man ihop sig innan polisen kommer. Det förekommer systematiskt att väktare ger falska versioner i rättegångar, säger en annan tidigare CSG-väktare, Mats.

CSG dementerar samtliga uppgifter om illegala metoder som de tidigare anställda lämnar.

–Vi har rutiner, skriftliga instruktioner och regelverk att följa. I den egenkontroll som vi, våra kunder och myndigheter har så har det inte kommit fram att vi skulle bryta mot dem, säger Peter Wattvil, marknadschef på CSG.

Enligt de tidigare anställda som SvD talat med är polisen väl införstådd med CSG:s metoder.

–Det finns ett samarbete med polisens klottergrupp. Det händer ofta att civilklädda väktare åker med i polisbilar. Det har även förekommit att polisen gett CSG namn på graffitimålare, säger Anders.

Polisinspektör Dan Östman, som arbetar med klotterfrågor på Söderortspolisen, hävdar att han aldrig sett någon CSG-väktare arbeta civilklädd.

Med tanke på de omfattande vittnesmålen, borde du åtminstone inte ha hört sådana rykten?

–Vi har inga sådana erfarenheter av att de skulle jobba så. Vi har aldrig fått någon signal att de använder civila väktare, säger Dan Östman.

Efter att SvD förra veckan skrivit om polisförhör där det framgår att väktare spanat civilt, skickade CSG ut ett pressmeddelande där polisinspektör Dan Östman säger att polisen med ”civil väktare” inte avser civilklädd, utan ett vanligt väktargripande enligt envarsprincipen.

Men när SvD frågar Lars Sjöberg som jobbar med väktarfrågor på Rikspolisstyrelsens rättsavdelning om det är rimligt att begreppet ”civil väktare” kan betyda något annat än civilklädd blir svaret tydligt.

–Nej, inte i min begreppsvärld. Skriver man civil betyder det att man är civilklädd. Motsatsen till civil är att man är i uniform, där funktionsbetäckningen väktare står tydligt.

Fotnot: Anders, Peter och Mats heter egentligen något annat, men vill vara anonyma eftersom de skrivit på sekretessavtal med CSG. SvD har verifierat att de arbetat för CSG, bland annat genom att granska anställningsavtal, id-brickor och lönespecifikationer.

länk till artikelWebbyrå & webbdesign - Argonova Systems