Utdragen upphandling hindrar klottersanering

2012-01-16 21:24:35
Trots stora problem med klotter skedde ingen klottersanering i delar av Göteborg under hela förra året. Anledningen är att upphandlingen om vem som ska sanera klottret i södra delarna av centrala Göteborg, har dragit ut på tiden.

Drabbade områden är bland annat Majorna och Masthugget.
Göteborgs stad försöker åtgärda de mest akuta fallen, men det mesta klottret står kvar.

– Det är väldigt tråkigt med klotter på allmänna ytor, som vackra belysningsstolpar, elskåp - och Sjöfartsmuseéts gula skylt som är nedklottrad, konstaterar Ingvar Brattefjäll, på Park- och naturförvaltningen.

Och i nuläget finns inte så mycket att göra?

--Nej, vi satsar på områden som exempelvis skolor, svarar Ingvar Brattefjäll. Egentligen behöver vi mycket mer resurser.

För mer än ett år sedan slöt Göteborgs stad ett avtal med ett företag som skulle sköta klottersaneringen i södra centrum. Där ligger bland annat Masthugget och Majorna.

Upphandlingen har överklagats två gånger och under ett helt år har i princip ingen klottersanering gjorts de södra delarna av centrala Göteborg.  På grund av lagen om offentlig upphandling får kommunen inte ta in en annan aktör som kan sköta uppdraget.

Konsekvenserna är bland annat ett Masthugget med klotter på var och varannan byggnad.

Marina Johansson, som är socialdemokrat och ordförande Park- och naturnämnden, säger till P4 Göteborg att hon fått information om det här alldeles nyligen. Men hon lovar bättring:

– Självklart ska vi så fort som möjligt rätta till det här, säger hon.

länk till artikel


Webbyrå & webbdesign - Argonova Systems