Ungdomar ska planera parkyta

2011-11-30 06:59:21
I centrala Jönköping ligger Friaredalen, som är ett populärt parkområde med en stor lekplats, flera fotbollsplaner i konstgräns och ett välbesökt rastområde för hundar. Men det finns samtidigt en stor skamfläck och det vill Jönköpings kommun nu ändra på.

Skamfläcken är en stor grusplan som upptas av en sliten skateboardramp, en stor grushög och ett par gropar i marken, och det sticker ut när man ser sig omkring. Därför har tekniska kontoret i Jönköping dragit igång ett projekt där de ska låta ungdomar vara med och tycka till om hur parkytan skall användas. Samtidigt som det är ungdomar som ska vara med och planera parkytan, så ska det också vara en plats där generationer kan mötas.

Vill få bukt med problemen

Jenny My Eliasson, som är landskapsarkitekt på tekniska kontoret i Jönköpings kommun, hoppas att allmänheten ska engagera sig i sin park.

- Vi känner ju på något sätt, med tanke på de problemen som varit här nere med en del klotter och förstörelse, att vi vill göra någonting. Det saknas förmodligen en plats för folket att vara, där man kan göra saker och hänga. För om man inte är barn eller sportfåne, så kanske man saknar en del.

- Då tänkte vi att ungdomar, kanske från mellanstadiet upp till gymnasiet, och även äldre, som utnyttjar parken eller folk som bor här i närheten, som känner att det här är min park och att den är en del av min vardag, att de kontaktar oss. Vi vill att de då ska tala om för oss vad de tycker, och vad vi borde göra, för vi tänkte om att vi gör något med den här tråkiga grusytan och snyggar till den, så kanske vi får en mer levande park och en plats folk kan vara stolta över.

Hoppas på positiv reaktion

- En del kommer väl känna att ”nej, gud vad jobbigt, det här orkar inte jag”, medan andra kommer att tycka ”men vad schysst, vad bra att vi äntligen får göra någonting”, och det finns ju undersökningar som visar att tonåringar saknar platser att vara på i centrala Jönköping. Så jag hoppas att de ser det positivt och blir engagerade, och bestämmer sig för att hjälpa till.

Bra förslag från ungdomar

Jönköpings kommun har under hösten kontaktat några av de närliggande skolorna för att få in olika förslag om hur de ska förändra miljön, och det har kommit in vitt skilda idéer.

- Hittills har vi fått vi fått lite blandat. Det har varit simhall, skatepark, gym och parkourpark, det har varit blandade förslag. Men vi har även fått in synpunkter på att folk tycker det är dålig belysning, att det är lite mörkt och obehagligt. Det är ju också något vi får lov att se över.

Vad används den här ytan till idag?

- Den här ytan används inte till någonting idag. Det står ju bara en liten ledsen skateboardramp där borta i ena kanten, och sen så är det grusyta, sen så är det någon som har varit här och grävt lite cykelhinder. Jag tror att man tidigare har spolat is här på vintern, men på sommaren händer ingenting.

länk till artikel

 


Webbyrå & webbdesign - Argonova Systems