Tre fällda för omfattande klotter

2011-10-10 09:36:18
Karlstad Samhällstjänst och skadestånd på sammanlagt 104 000 kronor. Det blev straffet för två av de åtalade i den omfattande klotterhärvan som rullades upp i våras. Den tredje som åtalats klarade sig betydligt lindrigare undan.

I augusti förra året stoppades de tre ungdomarna, samtliga 17 år gamla, av polisen i närheten av en barack som utsatts för klotter. På baracken fanns tre så kallade ”tags”, ett slags signatur.

Polisens ungdomsgrupp bestämde sig för att gå till botten med händelsen och inledde ett omfattande inre kartläggningsarbete över klottret i Karlstad. De kunde se att de tre 17-åringarnas ”tags” på många platser fanns tillsammans med gängsignaturen OSK, som enligt utredningen ska vara en förkortning för just omfattande skadegörelse.

I april i år ansåg åklagare och polis att de hade tillräckliga bevis för att slå till mot de tre kamraterna och de anhölls. Till en början ville de inte erkänna något men började snart nog berätta i olika utsträckning.

En av 17-åringarna har berättat att åtta-nio personer ingick i OSK men att ingen av de tre kamraterna var med och startade gruppen.

17-åringarna åtalades i augusti för att klottrat ”tags” på 88 platser runt om i de flesta av Karlstads stadsdelar från april 2010 och fram till mars i år. Ibland var de ute tillsammans alla tre, ibland var de två och ibland klottrade de på egen hand.

Bland bevisen mot den finns en film som hittades i en av 17-åringarnas dator där de tre, maskerade, klottrar ner en tågvagn.

När domen kom i går döms två av 17-åringarna, en Karlstadsbo och en Vålbergsbo, för grov skadegörelse. Vålbergsbon, som erkänt det mesta han åtalats för, döms till 130 timmars samhällstjänst. Han ska också betala närmare 59 000 kronor i skadestånd till de drabbade fastighetsägarna.

Karlstadsbon döms till 100 timmar samhällstjänst för ett 30-tal fall av skadegörelse men frias också på en lång rad punkter. Han döms att betala drygt 37 000 i skadestånd samt drygt 8 000 tillsammans med Vålbergsbon.

Den tredje 17-åringen kommer lindrigast undan och döms bara för skadegörelse och klarar sig undan skadestånd. Han var också den som erkänt minst.

länk till artikel


Webbyrå & webbdesign - Argonova Systems