Teaterns ansvar för gatukonsten

2011-10-13 09:17:13
Det är inne med gatukonst. I Växjö satsar kommunen på ungdomar inom olika grenar av street-art. Väggmålningen på Araby är ett annat inslag på samma tema. Ett tredje tecken i tiden är att Riksteatern (!) under helgen gästade Araby med sin graffititurné ”Art of the street”.

Ambitionen att inkludera unga och uppmärksamma en bred konstform är vällovlig, men också problematisk. Inom det breda spektrumet av graffitimålare finns utövare som inte ser en tydlig gränsdragning gentemot olagligt klotter, utan menar att det är en del av själva konstformen. Arrangörer – som Riksteatern – har därför ett särskilt ansvar att stötta det legala och markera mot det illegala.

Inför Riksteaterns turné fick enligt Svenska Dagbladet Kronobergspolisen information från Stockholmspolisens klottergrupp som uppmärksammade på den skadegörelse som drabbade Stockholm under förra årets klotterkonvent. I skrivelsen också information från ett bevakningsföretag som uppmärksammar att den statligt finansierade teatern ”totalt oansvarigt” knutit till sig en rad affischnamn från graffitirörelsen och att det är ”helt vansinnigt” att använda skattepengar på detta sätt.

Riksteaterns vänder sig mot att Stockholmspolisen agerar ”kulturpoliser”, som om ordningsmakten sökt stoppa arrangemangen, men tycks inte ha några sakliga invändningar mot verklighetsbeskrivningen att den olagliga graffitin får ett stöd från ett etablerat kulturhåll. Så länge teatern säger att den inte ”stödjer någon form av skadegörelse”, istället för att ta avstånd från olagligt klotter får kulturinstitutionen räkna med att frågetecken målas över dess verksamhet. Martin Tunström

länk till artikel


Webbyrå & webbdesign - Argonova Systems