Stockholm borde välkomna graffiti

2011-11-28 08:40:22
Graffitikonsten är en internationellt erkänd konstform och används allt oftare som ett inslag inom det som kallas för konstnärlig utsmyckning. Tyvärr får street art, som inrymmer en mängd konstformer utöver graffiti, ett alltför litet utrymme om Stockholms ambition är att vara "The Capital of Scandinavia"

Graffitikonsten är en internationellt erkänd konstform och används allt oftare som ett inslag inom det som kallas för konstnärlig utsmyckning. Tyvärr får street art, som inrymmer en mängd konstformer utöver graffiti, ett alltför litet utrymme om Stockholms ambition är att vara "The Capital of Scandinavia".
New York, Melbourne, Warszawa, Paris, Taipei, Köpenhamn, Los Angeles med flera har upplåtit ytor till laglig graffiti.
Enskilda politiker ska inte avgöra vad som är konst eller inte. Det är fel att, som Stockholms stad, inte upplåta lagliga graffitiväggar. Lika fel var det att med hänvisning till stadens klotterpolicy stoppa annonseringen för Art of the Streets-festivalen i somras.
Graffitikritiker försöker alltid sammankoppla graffiti med brott och allmän skadegörelse - men av de 16 personer som påstods ha arresterats i samband med festivalen visade det sig att bara en enda ens hade varit på plats.
Konservativa bevekelsegrunder liknande moralpanik, riktat mot ung-domars kulturella uttryck, ekar bara tomt ur historiens intellektuella mörker. Vi har hört argumentationen förut och de överdrivna hotbilderna känns igen från debatterna kring exempelvis jazzen, hårdrocken, serietidningar, videovåld och dataspelsvåld. Debatter som med tiden har visat sig vara överdrivna och alltid förda i syfte att hålla tillbaka, trycka ner och kontrollera.
Vi moderater borde snarare visa vägen och öppna upp för konstformen i fråga.

Willy Viitala,
moderat och statsvetare


länk till artikel


Webbyrå & webbdesign - Argonova Systems