Samarbetet ska stoppa ungdomsbrott

2011-10-10 08:51:12
Skadegörelse och mopedstölder har ökat explosionsartat i Kungsbackas nordvästra kommundelar. Nu inleds ett samarbete med Frölundapolisen.

Accelererande och klart besvärande. Så beskriver polisen utvecklingen. Av totalt 65 mopedstölder som anmäldes till och med i slutet av september har mer än hälften inträffat i Kullavik, Billdal eller Särö. Det tillsammans med mer skadegörelse som klotter och bilbränder tros till största del kunna härledas till ungdomsbrott.

– Det handlar om en klick unga killar där bara en marginell del kommer från området. Eftersom de agerar på gränsen mellan två kommuner får de vara lite mer ifred. Sedan lockar det ekonomiska kapitalet också. Det finns gott om fina mopeder i områdena som står relativt oskyddade, säger Björn Lundin, polisinspektör vid Kungsbackapolisen.

Också på Göteborgssidan märker polisen av en ökning av antalet brott i området – som även sträcker sig upp till Hovås.

– Det handlar om mycket skadegörelse och klotter och mörkertalet är stort, säger Bengt Andersson, brottsanalytiker vid Frölundapolisen.

Samarbetet mellan Kungsbackapolisen och polisen i södra Göteborg har hittills varit litet. Men nu har flera åtgärder påbörjats. Förutom att man har börjat identifiera de brottsaktiva ska samarbetet vad gäller det operativa arbetet mellan enheterna utvecklas. Liksom kontakterna med de sociala myndigheterna.

– Nu har vi inget annat val än att samarbeta. Det handlar till exempel om att ha en kontaktperson i Västra Götaland och en hos oss, säger närpolischef i Kungsbacka Christer Bartholdsson.

Enligt Max Wadell, vikarierande yttre befäl i Kungsbacka, är det viktigt att vara synlig. Något som han hoppas att polisen får mer tid till nu när det är höst.

– Ser man ett gäng ungdomar sitta någonstans försöker man stanna och prata en stund, känna av stämningen. Är vi drivande i det brottsförebyggande arbetet nu så får vi igen det senare, säger han.

länk till artikel


Webbyrå & webbdesign - Argonova Systems