Polisen jagar tonårsgäng

2011-11-08 21:45:37
Två klottergäng i tonåren gäckar polisen i Skintebo, Kullavik och Lindome.

Skadegörelsen har pågått sedan i somras och områdespolisen i Västra Frölunda har under hösten haft fullt upp med att bekämpa klottergängen.

Gängen - ett i Lindome och ett i Skintebo - utför skadegörelsen ibland var för sig och ibland tillsammans.

De är i tonåren, mellan 15-18 år, och misstänks även ligga bakom bilbränderna i Snipen i september.

 

"Hopplöst och resurskrävande"

Polisen vet vilka de är men har haft svårt att knyta enskilda personer till respektive brott. Ingen har gripits på bar gärning. Men nu har vissa spår säkrats i samband med klottret.

- De är snabba och mobila och åker omkring på trimmade mopeder med mörka hjälmar. Sedan står en och håller utkik och så fort de ser en bil åker de iväg på gångbanorna. De är anmälda för klotter ett antal gånger men för att kunna lagföra enskilda måste vi säkert veta vem som gjort vad. Det är lika hopplöst som med bilbränderna och oerhört resurskrävande, säger en av poliserna.

Vissa av klottrarna har även gripits för narkotikamissbruk och ett annat sätt att bekämpa grupperna är att systematiskt börja gripa dem för användning av narkotika.

- De är väldigt aktiva och har även varit i Varberg och klottrat. Samtidigt är klotter bara ett bötesbrott och vi måste därför oftare ägna oss åt brott som ger fängelse i stället, fast det handlar om ungdomar som kanske befinner sig i starten av en kommande brottslig karriär, säger Bengt Andersson brottsanalytiker vid Frölundapolisen.

 

Femdubbling av anmälningar

Han anser också att unga klottrare måste uppmärksammas långt tidigare innan de blir ett fall för polisen.

- Det här är en fråga för föräldrar och skola i första hand. Jag är övertygad att många vuxna kring barnen har känt till problemen i åratal utan att ingripa tillräckligt och sedan frågar alla "vad gör polisen?"

Antalet anmälda klotterbrott har ökat dramatiskt i hela landet och från 2006 till 2010 femdubblades anmälningarna i Göteborgs kommun. Bara ett fåtal av fallen, tre procent, klarades upp under förra året.

länk till artikel


Webbyrå & webbdesign - Argonova Systems