Polisen bluffade om gripna klottrare

2011-11-08 21:43:40
Polis och politiker hävdar att 16 klottrare greps på bar gärning i samband med Riksteaterns graffitikonvent Art of the streets i somras. Men SvD:s granskning av polisanmälningarna visar att uppgiften är fabricerad – max ett fall kan knytas till arrangemanget.

En högljudd graffitidebatt blossade upp i augusti i år när Riksteatern arrangerade gatukonstkonventet Art of the streets på Södra teatern med bland annat målning på en egen vägg. Både polis och väktarbolag gjorde speciella punktinsatser för att bevaka det kontroversiella arrangemanget.

Efteråt gick polisens klottergrupp ut med uppgiften att de gripit 16 personer som klottrat i närområdet i samband med konventet.

Det är en siffra som även flera politiker använt i sin argumentation för att försvara Stockholms nolltoleranspolicy mot klotter och graffiti. ”I helgen grep polisen 16 personer för klotter på Söder. Personer som polisen vet varit på Riksteaterns evenemang. Välj sedan själv vem som har rätt i påståendet att olaglig verksamhet blir följden av lagliga väggar”, skrev trafikborgarråd Ulla Hamilton (M) på sin blogg.

Artikeln fortsätter...

Christoffer Järkeborn (M), stadsdelsordförande för Södermalm, bloggade: ”Under Riksteaterns graffitifestival i augusti på Södermalm greps också 16 (!) personer på bar gärning när de klottrade ner och förfulade Södermalm, det visar att lagliga väggar bidrar till ökad skadegörelse.”

Uppgiften att Art of the streets lett till mer klotter fanns också med i det varningsbrev som Stockholmspolisen skickade till polisstationer i samtliga städer som besöktes när Riksteatern under hösten tog konventet på turné. Där var siffran dock nerjusterad till 14 gripna.

SvD har gått igenom samtliga brottsanmälningar, polisrapporter, vittnesförhör och förundersökningar om klotter i Stockholms innerstad den aktuella helgen, den 14–15 augusti.

Av dokumentationen framgår att inget gripande skedde under Art of the streets öppethållande, mellan klockan 12 och 20, utan först på kvällen och natten. Ett gripande skedde så sent som klockan tre på morgonen, sju timmar efter att konventet stängt.

Ändå hävdar polisen att klottret skedde som en direkt konsekvens av konventet, och poliser i klottergruppen har i medierna uppgett att personerna iakttagits på festivalen och sedan följts tills att skadegörelsen ägt rum.

Men av polisanmälningarna och protokollen framgår att de väktare som först gripit de misstänkta gärningsmännen, och sedan lämnat över dem till polisen, inte i ett enda fall iakttagit dem på väg från Södra teatern. Istället:

• En person som klottrar vid Rosenlunds sjukhus ses för första gången på Ringvägen i andra ändan av Söder.

• Tre personer som klottrar på en sandlåda ses första gången i en park.

• Tre av personerna som grips för klotter vid Slussen t-bana upptäcks av en väktare som är stationerad i tunnelbanenätet.

• En person som klottrar på ett elskåp och en container vid Slussen ses första gången på Götgatan.

I de flera hundra sidor dokumentation som finns över klotter i polisens system den aktuella helgen finns bara koppling till Riksteaterns arrangemang i ett enda fall: En 21-åring grips misstänkt för att ha klottrat vid Slussens t-bana och uppger i polisförhör att han besökt Art of the streets, å andra sidan nekar han till brott. Han säger också att han fått spritpennan han har på sig av personal på Art of the streets, vilket Riksteatern bestämt förnekar.

Jonas Elling, polisbefäl på Klottergruppen City, svarar svävande på hur polisen kan koppla de gripna till Riksteaterns arrangemang.

– Det kan vara av olika anledningar, jag vet inte för jag har inte läst varje anmälan. Antingen har de varit i närområdet, eller i anslutning till eventet, eller att de själva har uppgett att de varit där.

Att de befunnit sig på Söder samma helg är alltså bevis nog?

– Ja, det är enda möjligheten vi kan göra det på. Om man tittar på konsekvenserna av ett event tittar man i första hand på de som besökt det eller i annat fall som man har anledning att tro har varit där.

Han uppger att det under en normalhelg grips sex–sju personer för klotter i Stockholm. Å andra sidan hade både polis och väktare extra personal utkommenderad på grund av Art of the streets.

För mer detaljer om uppgifterna att 14 personer gripits i samband Art of the streets hänvisar Jonas Elling på polisen till väktarbolaget CSG, som bland annat Stockholms stad och SL anlitar.

– Det är CSG som levererat materialet till oss.

Har ni inte dubbelkollat CSG:s material mot era egna rapporter?

– Jag har inte gjort det, säger Jonas Elling.

SvD har tagit del av den slutrapport som CSG skrivit till SL och Stockholms stad om Art of the streets-helgen. I polisens system finns bara 11 gripna för klotter den aktuella helgen, trots att de gått ut med siffran 14. Samtliga finns med i CSG:s rapport, men väktarbolaget har också tagit med två personer som greps för klotter på Lidingöbron, 7 kilometer från gatukonstkonventet, samt ett fall där en 18-åring satte upp ett klistermärke i närheten av Skatteskrapan. På så sätt kommer de upp i siffran 14.

Men i CSG:s rapport ges ingen information utöver det som finns i polisens system. Trots det skriver bolaget i slutsatsen att de lyckats ”knyta alla gripanden till evenemanget Art of the Streets” – utan att ge några belägg på hur.

länk till artikel


Webbyrå & webbdesign - Argonova Systems