Olagliga metoder mot olagligt klotter

2011-11-16 15:42:28
Väktare sägs spana i civila kläder, ge falska vittnesuppgifter och använda andra olagliga metoder för att stoppa graffiti, klotter och skadegörelse i lokaltrafiken.

Det påstår före detta anställda på vaktbolaget Commuter Security Group (CSG) i Svenska Dagbladet. Notan för den i så fall olagliga spaningen betalar Stockholms lokaltrafik (SL).

"Rykten om misshandel"
Tobias Barenthin Lindblad är redaktör för graffititidningen Underground Productions och före detta graffitimålare. Han känner igen uppgifterna som Svenska Dagbladet nu publicerar:

- Jag har hört mycket mycket mer än det här, de senaste två-tre åren. Det går också rykten om misshandel och en form av närmast Säpo-aktig spaning, säger han till Kulturnyheterna.

Liknar 90-talsskandal
På 1990-talet byggde vaktbolaget Falk Security upp "Civila spaningsgruppen", som skulle förhindra skadegörelse och gripa klottrare på uppdrag av SL. Den gruppen lade ner, efter en stor urspårningsskandal som handlade om maskerade väktare, hemlig spaning och olagliga dataregister.

I stora drag samma kritik riktas nu mot vaktbolaget CSG. Men i ett pressmeddelande tillbakavisar CSG all kritik. De skriver bland annat att de alltid bär uniform när de jobbar.

SL begär en förklaring
SL:s pressekreterare Jesper Petterson verkar inte särskilt oroad, men man kommer att gå vidare med ärendet:

- Vi kommer att ha möten med dem och har begärt att få en förklaring från deras sida, om hur de ser på det här. Det som har framkommit hittills är att de känner sig trygga med att de följer de lagar och regler som finns, säger han till Kulturnyheterna.

Både Länsstyrelsen och Datainspektionen har reagerat på nyheten och oppositionen kräver en utredning av stadens kontrakt.

länk till artikel


Webbyrå & webbdesign - Argonova Systems