Konst som väcker känslor

2011-10-03 07:12:04
En etablerad konstyttring och ett sätt att erövra delar av det offentliga rummet. Eller olaglig skadegörelse. Graffiti och gatukonst väcker debatt, så gör även Riksteaterns gatukonstkonventet Art of the streets, som lockar yttrandefrihetens förespråkare och irriterar andra.

På fredagen kom turnén till Tierp, med mobil klättervägg, graffitikonstnärer och föreläsare. Väggen, som egentligen är en inplastad turnébuss, lockade många att spreja de fria ytorna. Graffitins grunder och goda råd fick de av Ikaroz, förgrundsfigur inom svensk gatukonst och som dessutom själv visade upp sitt kunnande på bussens långsida. Han förstår inte rädslan för väggmålning och han förespråkar öppna vägar som utvecklingsmöjlighet för alla med intresse och talang.
- Det är viktigt att få möjlighet att måla om man tycker det är kul och så att man blir duktig på det och det är viktigt att ta hand om sina medborgare, säger han.

Ikaroz åker fortfarande då och då till sin hemstad Umeå och målar på de öppna och lagliga ytor som finns där och som fanns även när han växte upp. Det som lockar är den sköna och goda känslan att måla, träffas, prata och grilla.
- Det är som vilken ljugarbänk som helst, är hans enkla jämförelse.
Samtidigt är han noga med att skilja på måleri och bus.
- Vill du bara måla så är det bra att det finns en vägg. Vill du bara göra bus så kan du göra det i alla fall. Det har inte med vartannat att göra.

Däremot tror han att förbud och klotterjakt får motsatt effekt.
- Det piskar upp en dålig stämning och är ett dåligt sätt att ta hand om sina kids.

länk till artikel


Webbyrå & webbdesign - Argonova Systems