Klottret ökade utan särskild polisgrupp

2014-02-19 21:56:47
Klotter är ett växande problem, enligt socialborgarrådet Anna König Jerlmyr (M). I innerstaden ökade antalet anmälningar om klotter med drygt 3.000 mellan 2012 och 2013.

– Återinför klottergruppen, det är vårt tydliga önskemål, säger Anna König Jerlmyr.

Vid måndagens möte i polisstyrelsen lade hon en skrivelse som är kritisk till Stockholmspolisen bristande arbete med klotterbrott. Den borgerliga alliansen i Stadshuset vill ha svar på tre frågor:

Hur jobbar polismyndigheten i Stockholms län med att minska klottret? Varför beslutade myndigheten att lägga ner klottergruppen i Stockholms län? Och har närpolisen samma förutsättningar (i tid och kompetens) som klottergruppen tidigare hade i sitt arbete med att med att bekämpa det växande problemet med klotter?

Brottsförebyggande rådets statistik visar att antalet anmälda klotterbrott i Stockholms län minskade mellan 2011 och 2012 men har ökat med 14 procent mellan 2012 och 2013. Bara i innerstaden anmäldes 8 131 klotterbrott 2013, det är en ökning med drygt 3 000 anmälningar jämfört med 2012.

I fjol betalade SL över hundra miljoner kronor för klottersaning. Stockholms stad sanerade klotter för 13,5 miljoner kronor, en ökning med 20 procent på sju år.

– Det skadar bilden av Stockholm och det skickar farliga signaler. Det är viktigt att stockholmarna har en utemiljö fri från klotter och skadegörelse, en snygg stad är också en trygg stad, säger Anna König Jerlmyr.

Under 2012 beslutade polismyndigheten i Stockholms län att lägga ner sin klottergrupp och i stället lägga över ansvaret för frågan på respektive närpolisstation.

– Sedan gruppen lades ner har skadegörelsen ökat. En specialiserad enhet har kompetens, de känner igen taggarna. De som klottrar är ofta personer över 18 år som jobbar över flera stadsdelar, säger Anna König Jerlmyr.

I dag är klotter inte prioriterat i vissa stadsdelar, enligt henne.

– Det viktigaste för oss är att det finns kännedom och specialistkunskap om de här personernar som utför skadegörelsen. Närpolisen arbetar med andra saker också och möjligheten att sätta dit dem som klottrar minskar, säger Anna König Jerlmyr.

Biträdande länspolismästare Ulf Johanssons inriktning är att polisen ska undvika specialgrupper så långt det går, enligt talespersonen Tove Hägg. Det mesta ska skötas i vardagen, till exempel av närpolisen.

– Anna König Jerlmyr ska naturligtvis få svar på sina frågor. Men inte i dag, säger Tove Hägg.

länk till artikel


Webbyrå & webbdesign - Argonova Systems