Klottrarna slog till på 24 platser – nu åtalas två

2011-11-18 10:38:56
Ungdomarna klottrade ner centrala Sundsvall. Polisen hittade sammanlagt 24 så kallade tags som ungdomsgänget målat i Stenstan – på en enda natt. – Det är roligt att klottra, säger en av de misstänkta.

Två i klottergänget åtalades i går vid Sundsvalls tingsrätt misstänkta för en omfattande vandalisering. De anklagas bland annat för delaktighet i en rekordstor klotterräd i Stenstan i juni.

Då togs de på bar ­gärning av polisen när de dekorerade Ågatan, Sjögatan, Torggatan, Skeppargatan och Norra järnvägsgatan med sina tags.


Sågs av väktare

En väktare fick syn på tre ungdomar som klottrade med sprayburkar och färgpennor nere vid Selångerån, och larmade polisen. Polisen kunde gripa två av dem som utan vidare erkände tilltaget och dessutom visade runt polisen till de olika ställen där de klottrat.

Graffitin fanns på 24 olika platser i city, på vägg­ar, skräpkorgar, bänk­ar, blomlådor, elstationer, matvagnar, soptunnor och reklampelare.

En av ungdomarna, en 16-årig pojke, har berättat att han tycker att det är ”roligt att klottra”.

– Det finns inget lagligt ställe att göra det på. Om det fanns det så skulle man kunna hålla till där i stället, har han sagt ­under polisförhören.

Hemma hos honom hitta­de polisen flera teckningar, där han övat på att rita snygga tags. Polis­en har kunnat binda två 16-åriga pojkar till en hel del av klottret på stan.


Fler inblandade

Men misstankar finns mot fler personer i deras umgängeskrets, bland annat en jämnårig pojke som tidigare åkt fast för liknande brott. En av de åtalade 16-åringarna har också erkänt ett annat klotter tidigare i år, då han målade flera tags på en fastighet i Granloholm.

Nu väntar en rättegång där de två 16-åringarna riskerar att dömas till dryga böter och 1 000-tals kronor i skadestånd för skadegörelse.

länk till artikel


Webbyrå & webbdesign - Argonova Systems