Klottrarna i Borås har taggat ner

2013-02-06 06:21:52
Klottret på kommunla skolor och väggar i Borås minskade förra året, och kostnaden för att sanera har mer än halverats. Från kommunens sida har man ingen direkt förklaring - dock finns platser som aldrig är helt rena.

– Alla jag känner som målar har målat i den här tunneln, till och med jag, säger Adam Algotsson, numera laglig graffitikonstnär när vi träffas i gångtunneln som förbinder Villastan med Bergsäter under riksväg 40.

– Man tänker mest på att synas och visa sin "tag", säger han är en anledning till att måla på platser där det egentligen inte är tillåtet.

Tommy Eriksson har jobbat med sanering sedan 80-talet, i tunneln under motorvägen har han varit många gånger. Ett tröstlös uppgift, då det hela tiden kommer tillbaka.

– Man kan känna tillfredsställelse när man sanerat en tunnel till exempel, men sedan är man tillbaka efter två veckor och det är lika mycket igen...

Annars minskade klottret i Borås förra året, och kostnaderna för att sanera skolor och andra kommunala byggnader mer än halverades. Någon enkel förklaring till det finns inte, men klart är att frågan lyfts de senaste åren.
Graffitikonstnären Adam Algotsson tror att lagliga väggar att måla på skulle minska klottret.

– Man måste öppna för kulturen mycket mer, säger han men får inte medhåll av saneraren Tommy Eriksson.

– Nej, jag tror på inte på det. Så fort någon målat något snyggt så är någon annan där och målar över, garanterat.

länk till artikel


Webbyrå & webbdesign - Argonova Systems