Kameror ska hejda bussbus

2011-11-16 15:31:32
Övervakning på Grön Express ska ge säkrare kollektivtrafik. Nu har bussbolaget fått tillstånd att sätta in kameror på bussarna mellan Ytterby och Mölnlycke

- Antalet händelser har minskat drastiskt på de linjerna vi har kameror, säger trafikchef Daniel Modiggård, Nobina Sverige AB, och hoppas på liknande resultat på turerna i Kungälv som i exempelvis Ale som redan har kameraförsedda bussar.

Nobina kör Grön Express på uppdrag av Västtrafik och har alltså fått rätt av länsstyrelsen att sätta in övervakningssystem på sina bussar, bland annat på Grön Express mellan Ytterby och Mölnlycke. Annika Söderlund är chaufför sedan tre år tillbaka och tycker det är positivt med kameror.

- Absolut, det är ju bra att det sparas. Om det händer något så kan man bara gå tillbaka och titta, säger hon.

Bussbolaget har kört linjen sedan juni och sett ett ökat våld, mest på kvällar och helger.

- Våldet har ökat totalt sett och kollektivtrafiken är ju en del av samhället. Det är mest hot och våld mellan passagerare som ökat, säger Daniel Modiggård.

Klotter, sönderbrutna säten och annan skadegörelse på de 80 bussar som körs i Göteborgsområdet kostar Nobina runt en miljon kronor varje år. Även de problemen hoppas bussbolaget kunna minska med hjälp av kameraövervakningen, men Daniel Modiggård menar att huvudfokus för dem och Västtrafik är en tryggare kollektivtrafik.

- Vi vill verka för en pålitlig och säker kollektivtrafik för våra resenärer och även för att personalen känner sig säker, säger han.

Enligt lagen om kameraövervakning ska alltid människors integritet vägas mot nyttan med övervakningen. I det här fallet anser länsstyrelsen att möjligheten att förebygga våldsbrott och hot på Kungälvslinjen väger tyngre än integriteten, men de har gett bussbolaget strikta regler.

- Det är bara när det uppstår en situation som leder till polisanmälan som vi plockar ut information, aldrig annars, säger Daniel Modiggård.

länk till artikel


Webbyrå & webbdesign - Argonova Systems