Ja till klotterkriget

2013-03-08 06:16:53
Luleå. Politikerna godkänner upptrappningen av kampen mot det ökande klottret i Luleå. Men insatsens kostnad måste godkännas av kommunfullmäktig

Som Kuriren berättat vill tekniska förvaltningen skruva upp kampen mot klottret i Luleå. Man vill ha sex miljoner kronor för att "nollställa" Luleå från klotter och sedan två miljoner per år i driftbidrag för att hålla Luleås centrala delar klotterfria efter 24 eller 48 timmar, beroende på område.

På torsdagen sade tekniska nämndens arbetsutskott ja till den nya planen.

- Det finns ett beslut sedan 2007 om att vi ska minska klottret i Luleå. Vi vill inte ha klotter helt enkelt. Men klottret minskar inte och då är ju dagens insatser otillräckliga. Så antingen ökar vi insatserna eller så accepterar vi att vi inte när målet med minskat klotter, säger Lenita Ericsson, ordförande i tekniska nämnden.

Hon menar att kommunen måste börja betrakta klotterbekämpningen som en del av dagliga arbetet, som den städning av offentliga områden som också görs kontinuerligt.

Ericsson säger också att denna satsning inte innebär att kommunen slutar stödja laglig graffiti i form av plank och andra ytor som upplåts åt graffitimålare.

- Frågan hänger delvis ihop men i princip är klotter olagligt medan graffiti är laglig

När tekniska nämnden senare befäster arbetsutskottets vilja ska frågan vidare till kommunstyrelsen. Pengarna som den nya strategin mot klottret kostar vill Lenita Ericsson och tekniska förvaltningen få som extra anslag. Och det är en fråga för kommunfullmäktige.

Anders Köjs

länk till artikel


Webbyrå & webbdesign - Argonova Systems