Hon ska kartlägga klottret

2011-09-05 20:04:29
Nu tar kommunen krafttag mot klottret. Ett första steg är en kartläggning i hela Kungsbacka.

– Vi vill se hur stor omfattningen är. Människor upplever det som otryggt på platser med klotter och syftet är att öka tryggheten och att det ska vara rent och snyggt, säger Camilla Tjernberg, utvecklare på Brottsförebyggande rådet i Kungsbacka.

Annkristine Hernqvist har fått uppdraget att arbeta med kartläggningen som ska vara klar i februari. Under den närmaste tiden kommer hon att granska varje gångtunnel, elskåp och byggnad där klottrarna ofta håller till. Hon har redan kartlagt Frillesås, Åsa och Fjärås.

– Jag börjar känna igen en hel del nu, men det ser lite olika ut i kommundelarna. Nu är jag i Onsala och där verkar det vara en del yngre klottrare.

Kartläggningen ska sedan presenteras för en arbetsgrupp som startade innan sommaren. Gruppen består av två poliser och tjänstemän från flera förvaltningar. En viktig del i arbetet är att få både kommunen och privata ägare att polisanmäla allt klotter.

– Redan nu har man tagit fram en ny anmälningsblankett för att göra det lättare för exempelvis personal på skolor, säger Camilla Tjernberg.

Tidigare fanns samarbetsgruppen Klotternätverket där även privata fastighetsägare ingick, men den här gången är de inte inbjudna.

– Det här är en slags nystart och vi vill skapa bra rutiner inom kommunen. Men på sikt kommer vi att bjuda in andra aktörer, säger Camilla Tjernberg.

Enligt henne finns det ingen omfattande forskning när det gäller klotter. Det är därför svårt att veta vilken metod som fungerar bäst för att motverka skadegörelsen.

– Men vi vet att klotter föder klotter och att det finns olika typer av klottrare. För en del är det en inkörsport till grövre brott, andra vill bara ha spänning. Och en del är intresserade av graffiti som konstart.

Nu ligger fokus på kartläggningen, därefter ska gruppen börja fundera mer kring hur man kan arbeta förebyggande. Camilla Tjernberg berättar om ett exempel i Brygge i Belgien där myndigheterna skapade en helt klotterfri zon. Till slut respekterade klottrarna det och zonen växte.

– Den idén tycker jag är spännande. Men det här är ett långsiktigt arbete och vi ska inte stressa fram en metod.

länk till artikel


Webbyrå & webbdesign - Argonova Systems