Graffiti vid älvmynningen i Göteborg

2013-03-17 10:22:15
Kan graffiti vara konst, undrar Röda Sten konsthall i Göteborg med utställningen Mynningsladdare. Kultur-Sören funderar på saken.

Röda Sten Konsthall på älvkajen i stadsdelen Klippan i Göteborg ägnar i vår en spännande utställning åt graffitin, gatans konst. Titeln Mynningsladdare, anspelar på hur kraftfullt (och aggressivt) en lätt tryckning med pekfingret kan förändra världen, oavsett om vapnet är ett gevär eller en sprayflaska med färg. Man kan bli glad eller förbannad över graffiti, det beror på. Graffitikludd och snabba taggar på annars vackra ytor är vandalism. Men uttrycksfull graffiti på rätt plats i stadsmiljön står för något annat.

Utställningen är en fullträff, skrev GP:s konstkritiker Mikael Olofsson, och det är lätt att hålla med. Kuratorn Carolina Falkholt, själv graffitimålare, skriver i programbladet om graffitin som ett självbiografiskt uttryck, där utövaren skriver om sitt liv och sina åsikter och där taggarna visar hans/hennes förflyttning genom stadsrummet. Hon deltar själv i utställningen under pseudonymen Blue, med en blå havsvägg inne i konsthallen. De medverkande konstnärerna har taggar som artistnamn, som Pike från Malmö, Wiraeus från Uppsala, Dwane från Göteborg och Karma från Stockholm.

Graffitins värld är gatan och de offentliga urbana rummen, dess förutsättningar är illegaliteten. Vad händer när utövarna får visa vad de kan på en etablerad konsthall på anvisade utrymmen? Mycket mer än vad man skulle kunna tro. Och verken som visas är gränsöverskridande, som Jonas Pike Dahlströms skulpturala katedralträskulptur (nedan). Den påminner om att också Lars Vilks härliga Nimis på Kullaberg är avancerad tredimensionell landskapsgraffitti.

Till det roligaste på utställningen hör några filmer som visar hur man med komplicerade konstruktioner målar de vackraste bilder med cykelhjul och färgburkar.

Utställningen pågår till den 7 april.

länk till artikel


Webbyrå & webbdesign - Argonova Systems