Graffiti – konst eller klotter?

2011-10-19 10:11:35
Med gatan som forum. Synen på graffitins vara eller icke vara som erkänd konstform är en fråga som upprört och engagerat under årens lopp. Är graffiti konst eller kludd?

Med gatan som forum. Synen på graffitins vara eller icke vara som erkänd konstform är en fråga som upprört och engagerat under årens lopp. Är graffiti konst eller kludd?


Graffitimålning i Los Angeles. Foto: Damian Dovarganes/Scanpix.
Graffitikulturen kom till Sverige på allvar på 80-talet. Tarek och Kaos började måla 1984.

Tarek vill utveckla sitt målande och tjänar pengar på att sälja sin graffiti på duk. Han vill förändra och trotsa för att ändra det förutsägbara. För Kaos är graffitimålandet fortfarande en fight mot samhället och polisen, och han stjäl färg för 5 000 kronor i månaden. Hör dem berätta.

"Picasso gjorde revolution, det gör de här ungdomarna också" - 1993

Banksymålning i Betlehem. Foto: Scanpix. 1986 målades det mycket i tunnelbanan i Hjulsta. Radiojournalen förfasades över detta nya fenomen och åkte ut till förorten för att träffa ett gäng ungdomar som påstår sig inte vara särskilt förtjusta över graffitikulturen... eller?

"Graffitin har kommit hit med breakdance och annat larv" - 1986

Kriget mellan graffitimålare och sanerare förs med sprayburkar och rengöringsmedel som enda vapen.

  "Jag förstår att folk är irriterade" - 1997

Varken lokaltrafiken eller kommunalpolitiken i Stockholm har gjort sig kända för att gilla eller ens förstå graffitikonsten. Men 2002 fick staden ett nytt styre som förespråkade en ny inställning till denna konstform.

länk till artikel

"Avspeglar en värld som inte annars kommer fram i konsten" - 2002


Webbyrå & webbdesign - Argonova Systems