Art of the Streets på turné

2011-09-08 07:06:02
Art of the Streets och Pump up the Battle på turné I dagarna tar Riksteatern för första gången sitt omtalade gatukonstkonvent Art of the Streets på turné och välkomnar konstintresserade att ta del av en av världens mest uppmärksammade konstformer och största deltagarkulturer. Art of the Streets kommer med en 14 meter lång turnébuss och mobil vägg som är öppen för alla att måla på, workshops och föreläsningar med några av landets mest kunniga graffitiexperter. Turnén gästas av en av Sveriges främsta graffitikonstnärer genom tiderna Ikaroz, som kommer att hålla i workshops och livemåla.

Art of the Streets och Pump up the Battle på turné

I dagarna tar Riksteatern för första gången sitt omtalade gatukonstkonvent Art of the Streets på turné och välkomnar konstintresserade att ta del av en av världens mest uppmärksammade konstformer och största deltagarkulturer. Art of the Streets kommer med en 14 meter lång turnébuss och mobil vägg som är öppen för alla att måla på, workshops och föreläsningar med några av landets mest kunniga graffitiexperter. Turnén gästas av en av Sveriges främsta graffitikonstnärer genom tiderna Ikaroz, som kommer att hålla i workshops och livemåla.

Som om inte det vore nog beger sig även Riksteaterns streetdancetävling Pump Up the Battle  samtidigt ut på turné. Vissa orter får besök av båda evenemangen. Pump Up the Battle är Sveriges enda turnerande battle där lokala dansare får chans att dansa sida vid sida med internationella stjärnor. För det är de bästa internationella dansstjärnorna på streetdancehimlen som har handplockats för att turnera med Riksteatern. Pump Up the Battle  avslutas med en stor final i Stockholm där finalisterna tävlar om att vinna en resa till Paris och biljetter till Juste debout 2012, streetdancevärldens officiella världsmästerskap.

När Riksteatern 2010 arrangerade Art of the Streets, Sveriges första internationella gatukonstkonvent, blev det stor uppståndelse i Stockholm. Publiken strömmade till och media rapporterade under flera dagar. Ryktet spred sig över landet och snart började föreningar, skolor, konstnärer och arrangörer höra av sig till för att ge sitt stöd till Riksteaterns engagemang för konsten, och med efterfrågningar om evenemang kring graffiti och street art utanför Stockholm. Med anledning av detta tar Riksteatern i höst för första gången Art of the Streets på turné.

När Art of the Streets i sommar arrangerades i Stockholm för andra året slog konventet publikrekord med 5900 besökare under två fullspäckade dagar. Det stora intresset för gatukonst och graffiti ledde också till en spännande och intensiv debatt om Stockholms ifrågasatta nolltolerans mot graffiti.

Nu åker Art of the Strets på turné tillsammans med streetdancetävlingen Pump up the Battle. Vissa orter får besök av båda evenemangen. Pump up the Battle är en utveckling av Riksteaterns succé Pump up the jam och en del i Riksteaterns fleråriga satsning Riksteatern Movement. Sedan starten 2007 har Pump up the Battle blivit en streetdanceturné att räkna med inom dansscenen. Tillsammans med några av de största namnen från den internationella dansscenen höjs nu ribban och fokus ligger på Sveriges alla lokala streetdancetalanger!

Den här turnén är en naturlig fortsättning på succéerna med Art of the Streets och Pump up the Battle. Att i demokratins namn kunna skicka ut en yta, öppen för alla medborgare att uttrycka sig konstnärligt på, oavsett om det är en öppen vägg för graffitikonstnärer eller en scen för lokala streetdansare är viktigt, säger Ceylan Holago, producent på Riksteatern.

Mer om Pump up the Battle
Varje lokal tävling börjar med uttagningar där alla över 12 år får chansen att delta. Den som går vidare får battla i showen tillsammans med de internationella dansarna i turnén. De bildar lag med fyra streetdancestjärnor som täcker in alla stilar - break, popping, locking, hiphop, house. Battlet på scen mellan de fyra lagen bedöms av två domare och publiken. Vinnarna från varje lokalt battle går till den stora finalen i Stockholm. Den som vinner finalen får 3 dagar i Paris med resa och hotell samt biljetter till Juste debout 2012, streetdancevärldens officiella världsmästerskap. Dessutom 5000 kr i fickpengar. Finalen äger rum i Stockholm i oktober.

 

Mer om Art of the Streets

Mobil öppen vägg

Riksteatern kommer att använda en 14 meter lång turnébuss som mobil graffitivägg under Art of the streets on tour 2011. Bussen fungerar också som transportmedel under turnén och färdas mellan städerna som en rullande, ständigt förnyad gatukonstutställning. Vid varje turnéstop är väggen öppen att måla på för alla som vill, såväl konstnärer som besökare. Färg finns att köpa på plats. Väggen används också i samband med de inbjudna konstnärernas livemålningar och workshops.

Ikaroz

Ikaroz är en av Sveriges mest inflytelserika konstnärer, och sedan många år verksam både i stadsrummet och på gallerier och museer. Han är mest känd för sina egensinniga figurer som påverkat generationer av graffitimålare, men är även en skicklig stilmålare som låter sina bokstäver låna former av figurerna. Ikaroz är verksam i Stockholm men kommer ursprungligen från Umeå och var med och grundade crewet Norrlands Guld.

Bekanta dig med Ikaroz:

http://www.ikaroz.com

http://www.youtube.com/watch?v=Da5XL4_pHf4&feature=player_embedded

 

Workshops/skissbord

I anslutning till den flygande väggen finns det möjlighet för vem som helst, konstnär eller amatör, att sätta sig och skissa eller skapa konst med hjälp av konstnärerna på plats.

 

Filmen Wholetrain av Florian Gaag/OBS! Filmen visas inte på alla ställen.

Wholetrain är den första stora spelfilmen om graffiti och kulturen kring konstformen. Den har prisats och hyllats på åtskilliga festivaler och filmgalor världen över, bland annat på Urban World Vibe Film Festival i New York, Kiev International Film Festival Molodist, Sarajevo International Film Festival, Boston International Film Festival och på Berlin International Film Festival. I filmen får vi, till beats av bland andra KRS-One och Freddie Foxxx, följa ett crew graffitimålare. Subkulturens hierarkier, värderingar och koder mejslas fram när vi natt efter natt följer med vännerna David, Tino, Elvas och Achim ner i tunnelbanan. När ett annat crew plötsligt dyker upp startar en kreativ kamp som kommer att förändra deras liv. Wholetrain är en film om vänskap, om att leva på gränsen till det förbjudna och framförallt om ohejdad kreativitet och kärlek till konsten. Regissören Florian Gaag har inte bara samarbetat med legendariska hiphopartister, i filmen finns även verk av några av världens främsta graffitikonstnärer Neon, Won, Cemnoz, Pure och Ciel.

 

Wholetrain, trailer

http://www.youtube.com/watch?v=oNKTp3Ta_Oc

Föreläsning

Tobias Barentin Lindblad, förlagschef och gatukonstguide, och Jacob Kimvall, doktorand vid Konstvetenskapliga institutionen på Stockholms Universitet, är båda experter inom graffiti och gatukonst. Tillsammans ger de en föreläsning om graffitins och streetartens historia och situation idag, både ur ett nationellt och internationell perspektiv.

Turnéplan Art of the Streets on tour

Lerum 8-9 september

Gävle 10-11 september

Umeå 17 september

Östersund 21 september

Västerås 24 september

Eskilstuna 25 september

Tierp 30 september

Sundsvall - 2 oktober

Jönköping 7 oktober

Växjö 8 oktober

 

Turnéplan Pump up the Battle:

11 september Gävle

17 september Umeå
21 september Östersund

24 september Eskilstuna

2 oktober  Sundsvall
7 oktober Västerås

8 oktober Jönköping

9 oktober Växjö

Turnéplan Art of the Streets on Tour OCH Pump up the Battle:

10-11 september Gävle

17 september Umeå

21 september Östersund

24-25 september Eskilstuna

24 september, 7 oktober Västerås

2 oktober Sundsvall
7-8 oktober Jönköping
8-9 oktober Växjö

 

Pressbilder och mer information finns på www.riksteatern.se/press

För vidare information: http://movement.riksteatern.se

Presskontakter
Anneli Gunnar, anneli.gunnar@sodrateatern.com eller 08 531 99 272, 070-682 97 25.

Helena Iles, helena@iles.se eller 0739 80 52 51.

Om Riksteatern
Riksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. 236 riksteaterföreningar i Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst. 46 organisationer har valt att ansluta sig till Riksteatern. Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse för alla överallt. Riksteatern når årligen en sammanlagd publik på drygt 1 200 000 personer. 465 personer anställs per månad under turnéperioderna i september-maj och varje natt bor 40 medarbetare på hotell. Riksteatern har en omfattande internationell verksamhet, bland annat ett flerårigt samarbete med nio teatrar i Finland och teatern gör regelbundet gästspel utomlands. Riksteaterns Tyst Teater som spelar teater för döva och hörande barn, unga och vuxna har funnits inom Riksteatern sedan 1977. Södra Teatern och Cullbergbaletten är också delar av Riksteatern. Det statliga anslaget uppgick 2010 till 265 MKR, statsbidraget för 2011 uppgår till 252 MKR. Birgitta Englin är sedan 2005 VD för Riksteatern.

länk till artikel


Webbyrå & webbdesign - Argonova Systems