”En strategi som havererat”

2011-11-16 15:34:48
Reaktionerna är starka efter SvD:s uppgifter om att väktarbolaget CSG bryter mot lagen när de på SL:s och Stockholms stads uppdrag bekämpar illegal graffiti. Länsstyrelsen och Datainspektionen agerar nu, och oppositionen kräver en utredning av stadens kontrakt.

Igår publicerade SvD intervjuer med flera före detta väktare på CSG som vittnar om hur företaget bedriver civilklädd spaning, trots att de enligt lag måste bära uniform, att de i strid med personuppgiftslagen för ett register över graffitimålare, och att väktare ägnar sig åt brottsprovokation och ljuger i polisförhör och rättegångar.

Hellena Bäck, jurist på länsstyrelsen som är tillsynsmyndighet för väktarbolag, är upprörd över de nya uppgifterna.

–Det är förfärligt. Allting är förkastligt. Framför allt när de uppmanar till att begå brott börjar man undra om det egentliga syftet är att tjäna så mycket pengar som möjligt. Här får man människor att klottra mer istället för att få stopp på det. Hade de vistats på stationerna i uniform hade det kanske inte blivit något klotter över huvud taget.

Artikeln fortsätter...
Annons - klicka f�r mer info!

Hellena Bäck önskar att tidigare anställda på CSG hör av sig till länsstyrelsen, vilket kan göras anonymt per telefon.

–Jag tror ingen sitter och ljuger ihop sådana här saker. Förr eller senare får vi in information så att vi kan agera. Myndigheten glömmer inte sådant här, säger Hellena Bäck.

Uppgifterna kan leda till att tillståndet återkallas antingen för den del av verksamheten som har misskötts alternativt hela auktorisationen.

Oppositionsborgarrådet Tomas Rudin (S) kräver nu en ordentlig utredning av Stockholms samarbete med CSG.

–Jag är skakad över att det så tydligt framkommer ett systematiskt åsidosättande av lagar, och att det tycks ha skett på stadens uppdrag. Jag vill veta hur mycket Stockholms stad känner till, vad staden upphandlat och vad det kostar. Staden kan inte acceptera ens misstankar om att en av de entreprenörer man anlitar begår brott, det måste åtgärdas nu.

Tomas Rudin säger att han även utgår från att det görs en polisanmälan.

–Kriget mot klottret har fått pågå i snart 20 år, det konstiga är att kostnaderna för det inte har minskat utan ökat, det stämmer inte logiskt. Om man nu tror att nolltolerans ska minska skadegörelsen borde kostnaderna inte öka. Det är uppenbart en strategi som havererat.

Är det inte bra att polis och väktare sätter dit klottrare?

–Skadegörelse ska beivras. Men skyddar man sin egendom med vaktbolag ska de förhindra att brott begås. Det som framkommer om brottsprovokation och civil spaning är något helt annat, det är en verksamhet som helt gått överstyr. I förlängningen får det konsekvenser som ingen vill ha, med vaktbolag som uppträder som något slags kommandogrupp och sätter sig själva över lagen, säger Tomas Rudin.

Datainspektionen har fått in klagomål med anledning av SvD:s artikel och kommer att titta på ärendet. För Datainspektionens del gäller det uppgifterna om ett illegalt spaningsregister.

–Vi kommer att vidta de åtgärder vi anser nödvändiga för att bilda oss en uppfattning om vad det är som pågår, säger Nicklas Hjertonsson, jurist på myndigheten.

SL:s trygghetsansvariga, Jeanette Hegedüs, ser allvarligt på uppgifterna och säger att SL inte har beställt civil bevakning, men att hon för närvarande har förtroende för CSG.

–Skulle det förekomma någonting sådant här borde det ha kommit oss tillkänna, men har de civila väktare är det något polisen måste titta på. Stämmer det här är jag den första att välkomna en utredning, säger hon.

SvD har sökt trafikborgarrådet Ulla Hamilton (M) och trafiklandstingsrådet Christer G Wennerholm (M). Wennerholm hälsar genom sin pressekreterare att han utgår från att SL:s entreprenörer följer lagen och att det är en fråga för rättsväsendet att handlägga eventuella lagöverträdelser.

Hamiltons pressekreterare hänvisar till Stockholms stads trafikkontor. Claes Thunblad, enhetschef på trafikkontoret, säger att staden endast hyr in CSG i mycket liten utsträckning och har direktupphandlat ett avtal på 200000 kronor gällande speciella insatser.

–Staden ska bara jobba med aktörer som beter sig på rätt sätt. Men alla inblandade förnekar ju detta och jag har i dagsläget ingen anledning att tro att polisen och CSG inte talar sanning, säger Claes Thunblad.

länk till artikel


Webbyrå & webbdesign - Argonova Systems